HEM
FÖRENINGEN
KAFÉ
KONSTHALL
GALLERI
BUTIK
Kontoret är öppet mån-fre 10-17. Kafé öppet måndag-söndag 12-16. Konsthall öppen tisdag-söndag 12-16. Tel. 08-7511188
   
  Följ oss!      
 
KONSTRUNDA I HUSBY
 
 
  1. Björkstammar och vaxholmsbåtar.

Birgit Broms 1977. Husby tunnelbanestation.

Efter studentexamen studerade Broms vid Konsthögskolan i Stockholm samt under studieresor till bland annat Frankrike och Italien där hon studerade olika freskotekniker. Medverkade i Liljevalchs vårsalonger. Hon är känd för sin motivkrets skridskoåkare men har även gjort många porträtt. Bland hennes offentliga arbeten märks en utsmyckning för Husby tunnelbanestation.
   
   
  2. From a Surrogate Soil II.

Helen Broms Sandberg.
Husby tunnelbanestation.

Helen Broms Sandberg är dotter till konstnärerna Birgit Broms och Ragnar Sandberg. Hon utbildade sig i måleri på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1984-1990 och var gäststudent på Accademia di Belle Arti di Venezia 1986-1987. Hon är mest uppmärk-sammad för sina fotografiska porträtt och video-installationer men arbetar även med måleri, teckning och skulptur.
   
   
  3. Medusa.

Sonja Pettersson. Edvard Griegsgången 26.

Sonja Petterson studerade vid Konstfackskolan 1956–1961 och vid Konsthögskolan 1961–1966. Hennes första separatutställning var på Östersunds stadsmuseum 1979. Hon medverkade i Ungdoms-biennalen i Paris 1967 och Die bildende Kunst und das Tier i Hannover i Tyskland. Bland hennes offentliga arbeten märks Bronshunden, Gammal och snäll i Rinkeby och tre hundar på Heby tegelbruksmuseum.
   
   
  4. Leo.

Sonja Pettersson. Edvard Griegsgången 26.
   
   
  5. Liggande hund.

Sonja Pettersson. Edvard Griegsgången 26.
   
   
  6. Yorgi.

Sonja Pettersson. Edvard Griegsgången 26.
   
   
  7. Skrotätande Grönling.

Mikael Pauli. Edvard Griegsgången 30.
Förutom i Husby kan man hitta Paulis verk i offentliga miljöer på flera platser runt om i Sverige. Bland annat är han representerad med verk i nya Citybanan i Stockholm samt dörrarna till Katarinastationen på Södermalm.
   
   
  8. Klättervägg

Christer Sundström. Edvard Griegsgången 26.
Christer Sundström är keramiker och skulptör samt lärare. Han arbetar med betong och keramik.
   
   
 

9. Borg.

Christer Sundström. Lofotengatan 43.

   
   
 

10. Flicka möter hund.

Sven Lundkvist. Lofotengatan 32.
Sven Lundqvist studerade vid Tekniska skolan 1935–1937 och vid Konstakademien i Stockholm 1941–1945. Lundkvist har gjort ett stort antal offentliga skulpturer i sten och brons, allt sedan han 1948 vann sin första tävling om offentlig utsmyckning i Helsingborg med torgbrunnen Fiskafänget.

   
   
 

11. Skulptural pelare.

Lennart Andersson. Lofotengatan 34.
Lennart Andersson arbetar brett som konstnär med både skulptur och offentlig konst. Metall, sten, trä och betong är de material han främst arbetar med.
Natur och kultur har ofta en framträdande roll i hans konstverk.

   
   
  12. Fågel/Fjäril.

Göran Nilsson. Nidarosgatan 22.
Göran Nilsson finns representerad med måleri eller grafik på Nationalmuseum och Moderna museet, Stockholms stadsmuseum, Malmö museum, Norr-köpings konstmuseum, Kalmar konstmuseum med flera. Dessutom på British Museum i London och Museo de la Estampa i Mexico City.
   
   
 
  13. Sommaraltare I.

Lars Lindeberg. Nidarosgatan 4.
Efter avlagd studentexamen 1943 studerade Lindeberg vid Otte Skölds målarskola 1947 och på grafiklinjen vid Konsthögskolan i Stockholm 1956 samt i London. Han är en av medlemmarna i IX-gruppen. Hans konst består av industrimiljöer, stadsbilder och religiösa motiv. Lindeberg är rep-resenterad vid bl. a. Nationalmuseum, Moderna museet, Statens Museum for Kunst i Köpenhamn, Nasjonalgalleriet i Oslo och Gustav VI Adolfs samling.
   
   
  14. Fågel/Fjäril.

Göran Nilsson. Nidarosgatan 28.
   
   
  15. Fågel/Fjäril.

Göran Nilsson. Nidarosgatan 34.
   
   
  16. Molnmänniskor.

Alf Olsson. Nidarosgatan.
   
   
  17. Fågel/Fjäril.

Göran Nilsson. Nidarosgatan 38.
   
   
   
 
  18. Sommaraltare II.

Lars Lindeberg. Nidarosgatan 34.
   
   
  19. Djurskötaren.

Jörgen Martinsson. Nordkapsgatan 13.
Jörgen Martinsson växte upp i Malmbäck i en familj med tio syskon. Han var gesäll i möbeltapetsering och arbetade ett par år med möbelrenovering och gick sedan två och ett halvt år på Jära folkhögskola i Malmbäck. Han utbildade sig på skulpturlinjen på Konstfack i Stockholm 1961-64 samt på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm för Arne Jones och Asmund Arle 1964-69.
   
   
 

20. Vattentrappa.

Bertil Johnsson. Edvard Griegsgången 10.
Johnsson studerade konst för Otte Sköld och Signe Barth innan han fortsatte sin utbildning vid Kungliga konsthögskolan 1948–1953. Han tilldelades Maria Leander-Engströmstipendiet 1951 och Gustaf Rydbergs stipendium 1952. Han medverkade ett flertal gånger i Nationalmuseums utställning Unga tecknare. Johnsson är representerad vid Moderna museet i Stockholm.

   
   
  21. Verk.

Johanna Gustafsson-Fürst.
Husby stadspark.

Bor och arbetar i Stockholm. Johanna Gustafsson Fürst utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, med examen 2003. Hon undervisar på institutionen för konst på Konstfack i Stockholm. Hon fick Moderna museets vänners skulpturpris 2017.
Den konstnärliga utsmyckningen av Husby Stadspark är ett samarbete mellan konstnären Johanna Gustafsson Fürst och unga vuxna och barn från Husby. Texterna som ristats in i stentrappan och på stenarna högst upp är skrivna och formgivna av elever som gick i åk 5 år 2012 på Husbygårdsskolan. Texterna i ljussättningen är skrivna av Mariam Ahmed och Riak R Abdullahi. Parken invigdes augusti 2013.
   
   
 

22. Gunga Din.

Karl Erik Häggblad. Oslogatan 7.
Studerade vid Otte Skölds målarskola och vid Kungliga Konsthögskolan 1951-1955. Bland hans offentliga arbeten märks utsmyckningar för sjukhusen i Huddinge, Sundsvall och S:t Göran. Hans konst består av måleri och grafik samt skulpturer där han har använt en teknik med svetsgravyr. Han ägnade sig mycket åt att återge forsande vatten, först i realistiska närstudier, senare i olika experimenterande tekniker, till exempel i svetsgravyrer som skapar illusion av vattendroppar.

   
   
 

23. Vind och snö.

Anders Årfeldt. Oslogatan 9-17.
Efter avlagd studentexamen 1955 studerade Årfelt ett par månader vid Signe Barths målarskola i Stockholm 1956–1957 och genomgick Teckningslärarinstitutet vid konstfackskolan 1957–1961. Hans konst består av landskapsmotiv, porträtt och nonfigurativa kompo-sitioner utförda som oljemålningar och teckningar samt skulpturala arbeten i betong och sten. Årfelt är representerad med bildkonst vid Moderna museet och Kungliga sjökrigsskolan.

   
   
 

24. Systrarnas plats.

Pia Sandström. Husby gård.
Skulpturala bänkar av pulverlackerad stål och natursten från olika platser i staden.

   
   
 

25. Lägg ner stenen.

Saadia Hussain/Förorten i Centrum och Christer Sundström tillsammans med boende i Husby. Husby gård.
Saadia Hussain, född 1973 i Lahore, Pakistan, är en svensk konstnär, konstnärlig ledare och konstpeda-gog. Hon utforskar kollektiv konst med aspekter som demokrati, tillgänglighet, yttrandefrihet och delak-tighet. Hon använder sig ofta av symboler, starka färger och aktuella teman för att väcka känslor och reaktioner hos åskådaren.

   
   
 

26. Figur.

Husby Konst & Hantverksförening/Christer Sundström. Husby gård.
Figuren gjordes av medlemmar i Husby Konst & Hantverksförening tillsammans med Christer Sundström.

   
   
  27. Runsten.

Ristad av Visäte på 1000-talet.

"biörn let resa stein þisa
if t R berþur sin ... stein
koþ hialbi ant hans
auk kos moþÍR
uisti x risti"

"Björn lät resa denna sten
efter sin broder ...-sten.
Gud hjälpe hans ande
och Guds moder.
Visäte ristade"

   
   
 

28. Grind i centrum.

Sivert Rapp. Trondheimsgatan 11.
Rapp arbetade som busschaufför samt fabriks- och byggnadsarbetare, innan han 1963 blev konstnär på heltid. Han arbetade som skulptör i plåt och trä samt med teckning, litografi, målning och broderi.

   
   
 

29. Större än vad ni tror.

Muralmålning. Förorten i Centrum samt ungdomar i stadsdelen.

   
   
 

30. Lokatt.

Georg Ganmar. Trondheimsgatan 3.
Ursprungligen Andersson. Ganmar arbetade som formgjutare på Kanthal i Hallstahammar och utbildade sig därefter på Konstfack i Stockholm och vid Kungliga Konstakademien i Stockholm.
Han arbetade huvudsakligen i sten, men också i brons och trä, företrädesvis med djurmotiv.

   
   
 

31. Alla ska äta.

Förorten i Centrum tillsammans med ungdomar i Husby.

   
     
 
<< Tillbaka