w t u
y r q y
Den drömmande kroppen av C.M. Lundberg
 
 


En utställning som genom måleriet och poesin vill lyfta upp och tala om psykisk funktionsnedsättning och kreativitet.

Olika grodor, råttor, människor, skrivmaskin, och stenar. Jag har diagnosen schizofreni UNS (utan närmare specifikation). Detta har påverkat och fortsätter att påverka mitt arbete. Dagligen. Om jag är hemma gör jag en akvarell eller gouache. I ateljén. Ofta består den av en samling djur; olika grodor, råttor, människor, elefant, och träd, björk och gran, samt några höghus. Dom höga husen är en förort, Hässelby gård, där jag bodde. Förut. Ibland utspelas scenen inomhus. Då ofta i ett rum utan tak. Nu bor jag i en liten by. På landsbygden. En vanföreställning jag har är att jag kan läsa andras tankar och att andra kan läsa mina tankar. Det är därför rummet är utan tak. Ibland utspelas händelserna på slutna avdelningar, på Danderyds sjukhus eller på St Göran. Då använder jag något som jag kallar sjukhusfärgerna. Detta är lite blekare färger. Grådaskig ultramarin, urvattnad smaragdgrön, skarpt vitt ljus, svag orange, beige. De begränsningar som min funktionsnedsättning innebär innefattar: apati håglöshet tankestörningar ordsallad och annat. Och annat. Detta gör att jag ålagt mig regeln att varje dag göra denna bild. Det ultramarinblå är både havet och himmelen. På himmelen finns skärvor, dessa ska föreställa stjärnor. I rummet sitter en person på en stol i stel position. Det växer färger och blad ur huvudet på henom. I bakgrunden vilar en orange katt. En citron och ett äpple ligger på golvet. Ljuset i rummet är dämpat. Under själva arbetsprocessen flödar tankar, lösryckta meningar, lukter, absurda associationer. Huller om buller. Jag tar fasta på vissa av dessa. Och gör denna bild. Det viktiga med bilden är att den känns ärlig.

r jag minskade min dos Neuroleptika för ett antal år sedan, från tidigare 8mg Risperidon till nuvarande 4mg, gick jag från ett oorganiserat klotter till en föreställande bildvärld. Även färgerna kom tillbaka. Jag kommer ihåg att jag sade till mig själv:

Härligt att ha ett medvetande.

Utställningen Den drömmande kroppen består, utöver en serie målningar, även av en trycksak och en läsemöbel formgivna av Ulrika Gomm.

CM Lundberg är född i Stockholm 1972 och utbildad vid Kungliga Konsthögskolan. CM har bl a visat sitt måleri på Galleri Eva Solin ,Sandgrund Lars Lerin, Färgfabriken, Galleri Thomas Wallner, Fylkingen, Galleri SE Konst, WIP konsthall, Corridor i Reykjavik, Goggleworks i Reading USA, Walnut place i Harrisburg USA, Galleri Niklas Belenius, Galleria Giampiero Biasutti i Turin Italien, Studio 44, ID:I Galleri. CM har erhållit Konstnärsnämndens ett-åriga och två-åriga arbetsstipendium, samt stipendier från Kungliga Konstakademien och Stockholm Stads kulturstipendium.

 

 
         
 
Tidigare utställningar i urval >>